KOPRIVA

Kopriva je prirodni multivitamin, sa mnogo minerala. Sadrži
gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfo, vitamone C, A i K, B2 i B5, mravlju kiselinu, hostamin, acetil-holin, silicijumovu kiselinu, glikokinin.
Utiče na imunitet i pojačava odbrambene reakcije organizma. Najbolja je za prolećne i jesenje tretmane pročišćavanja organizma, jer je tada organizam deficitiran u vitaminima i mineralima nakon zimskog perioda, a u jesen nam je bitan kako bi se organizam pripremio za zimski period.
Zbog sadržaja vitamina K utiče na smanjenje tendencije ka krvarenju (iz nosa, obilne menstruacije...), veoma lekovita za digestivni trakt, smanjuje bolove u želucu, stimuliše rad i sekreciju žlezda, stimuliše creva, funkciju jetre, žuči, slezine i pankreasa. Obara nivo holesterola i masnoća koji mogu biti povećani kod dijabetesa, usporava proces arterioskleroze. ublažava degenerativne promene na hrskavicama i zglobovima. Pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Najčešće je korišćena u lečenju anemije.
Tradicionalni čaj od koprive:
2 kašičice sitno seckanog lista koprive preliti sa 250 ml vode, može i da proključa 5 minuta jer se ključanjem oslobađaju neke važne materije kao što je silicijumova kiselina (koja jača vezivno tkivo i utiče na kožu). Procediti i piti mlako, 2 do 3 puta dnevno.