Menu

Cart

Svi tekstovi i informacije na sajtu zdravi.co.rs su isključivo informativnog karaktera i ni na koji način ne mogu biti zamena za stručna medicinska mišljenja.
Tekstovima želimo jasno da kažemo da će vam pažljivo planirani, prirodni, zdrav način života pružiti najbolju šansu da budete zdravi, ali svi ovi saveti ne mogu da zamene stručno medicinsko mišljenje.
Ako imate ozbiljne zdravstvene probleme ili zabrinutost, obratite se svom lekaru.

"Šta su aditivi u hrani i kako utiču na vaše zdravlje?"

Aditivi su supstance - jedinjenja koja se dodaju industrijskoj hrani, menjajući njen izgled, boju, trajnost, ukus, volumen...

Propisane su odgovarajuće doze aditiva koje nisu štetne za čoveka, ali temeljna procena koliko je neki aditiv toksičan je složena.  Udružene reakcije aditiva sa ostalim

štetnim supstancama u organizmu (lekovi, toksični metali, pesticidi...)je vrlo teško proceniti i pratiti.  Svi suhomesnati proizvodi sadrže aditive, pa se tako prženjem i pečenjem povećava opasnost od dejstva kancerogenih nitrozamina u našim organima. Prženjem pomfrita stvara se neurotoksin akrilamid. 

 

Aditivi koje bi trebalo izbegavati:

 

E-102 (tartrazin) - ovaj aditiv može izazvati alergije, smetnje u disanju, osip na koži,naročito kod ljudi koji ne podnose “aspirin”,  hiperaktivnost kod dece. U nekim slučajevima može izazvati i anafilaktički šok. U nekim zemljama je zabranjen. (Norveška, Austrija...).

 

E- 104 (kinolinsko žuto) - može izazvati alergiju, promene na koži. Takođe zabranjen u nekoliko zemanja (SAD, Japanu, Nemačkoj, Australiji).

 

E-110 (narandžasta azo boja) - može izazvati urtikariju (koprivnjču), upalu sluznice nosa( posebno kod osoba isetljivih na "aspirin"), nastanak astme. Zabranjen u nekoliko zemalja (Rusiji, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj).

 

E-123 (amarant) - predpostavlja se eda može uticati na pojavu astme, promene na koži, hiper aktivnosti, a zbog sumnje da izaziva kancer zabranjen je u SAD, Rusiji, Austriji, Norveškoj.

 

E - 124 (crvena azo boja) - izaziva hiper aktivnost i alergiju. Zabranjeno u SAD i Norveškoj.

 

E-127 (crvena sintetička boja) - zbog sadržaja joda ne preporučuje se osobama koje imaju poremećaj u radu štitne žlezde. 

 

E- 128 (crvena boja) - može izazvati kožne promene, astmu, alergije, hiper aktivnost, posebno kod osoba osetljivih na aspirin i benzojevu kiselinu. Zabranjen u više zemalja (SAD, Švedskoj, Norveškoj, Japanu, Kanadi).

 

E- 132 (sintetičko plava boja) - može izazvati povišenje krvnog pritiska, alergije, smetnje u disanju, nadražaj na povraćanje. Posebno je loše prisustvo ove boje u suhomesnatim proizvodima. 

 

 E-133 (sintetičko plava boja) - şmatra se može izazvati alergije i kancerogene promene. 

 

E-151 (sintetičko crna boja) - smatra se da može izazvati hiperaktivnost, promene na koži, astmu, posebno kod osoba osetljivih na aspirin i benzojevu kiselinu. Zabranjen u više zemalja         (Norveška, Finska, Kanada, Japan, SAD).

 

E-153 (biljni ugalj-pepeo) - smatra se da nečistoće nastale obradom mogu izazvati kancerogene promene, zabranjen u SAD.

 

E-154 (sint-smeđa boja) - može izazvati astmu, promene na koži, alergiju, hiperaktivnost. Zabranjen u skoro svim evropskim zemljama, SAD i Australiji. 

 

 

E-162 (prirodna crvena boja) - ne preporučuje se kod male dece, zbog veće koncentracije nitrata u cvekli od koje se ova boja dobija. Sveža cvekla takođe sadrži nitrate, ali u toj kombinaciji njihovo prisustvo nije opasno. Mala deca ne bi trebala da uzimaju velike količine cvekle. 

 

E-171 (titan dioksid-bela boja) zabranjen u Nemačkoj u hlebu i testeninama. 

 

E-173 (aluminijum-srebrnasto siva boja) kod osoba koje umaju oboljenje bubrega može doći do taloženja aluminijuma u organima, a posebno na nervnim ćelijama mozga. Može uticati na nastanak Alchajmerove bolesti -gubitak pamćenja. 

 

E-175 (zlatna boja biljnog porekla) - može izazvati promene u krvnoj slici. Često korišćenje nije poželjno. 

 

Ovi navedeni aditivi pripadaju grupi boja koje se dodaju raznim proizvodima(prerađevine od mesa, hamburgeri, sirevi i mlečni proizvodi, konzervisani proizvodi, alkoholni i bezalkoholni napici, testenine, slatkiši, margarini, marmelade i džemovi, sladoledi, kandirano voće i povrće, lekovi... 

Boje sa belančevinama stvaraju antigene, a to mođe dovesti do aktiviranja antitela koja u nekim slučajevima mogu napasti sopstvene ćelije određenog tkiva i izazvati autoimunu bolest. 

 

 

E-210 (benzojeva kiselina) - može izazvati astmu, alergijske reakcije. Postoji sumnja da u kombinaciji sa tartrazinom može izazvati hiperkinetički sindrom kod dece. Česta upotreba se ne preporučuje. 

 

E- 211 (natrijum benzoat) - može izazvati koprivnjaču. U 1l industrijskog soka od pomorandže nalazi se oko 100 miligrama ovog aditiva.

 

E-214 (etil.p-hidroksibenzoat) - deluje omamljujuće, izaziva širenje krvnih sudova i grčeve u krvim sudovima, može izazvati i alergiju. Česta upotreba se ne preporučuje. 

 

E-215, E-216,  E-217, E-218 - kod pojedinih osoba mogu izazvati alergije, ne preporučuje se česta upotreba. 

 

E-220 (sumporni dioksid) - kod osetljivih osoba može izazvati mučninu i glavobolju, kao i povišenje krvnog pritiska, upalu očiju, napade astme, otežano disanje, smanjenu apsorpciju vitamina B1. Preporučena vrednost je 0,7 mg/kg telesne težine. (Jedno slatko vino sadrži do 400 mg ovog konzervansa).

 

E-221 (natrijum sulfid) - nije preporučljiva česta upotreba osobama koje boluju od astme i kožnih alergija. Ista preporuka je i za E-222, E-223, E-224.

 

E-226 (kalcijum sulfid) - Izbegavati ga u upotrebi, u Aistraliji je zabranjen. To važi i za E-227, E-228.

 

E-234 (nizin) - moguće su pojave određenih vrsta rezistentnih oblika bakterija, pa česta upotreba nije preporučljiva. 

 

E-235 (natamicin) - može izazvati mučninu, nadražaj na povraćanje, dijareju, osip na koži. Upotrebljava se kao lek kod gljivičnih oboljenja kože. 

 

E-249 (kalijum nitrit) - nije dozvoljen u hrani za decu. Može poremetiti transport kiseonika u krvi, izazvati mučninei glavobolje. Nije preporučljiva česta upotreba. (Neke studije su objavile da može biti kancerogen zbog stvaranja nitrozamina u telu). 

 

E-250 (natrijum nitrit) - može izazvati širenje krvnih sudova i sniziti krvni pritisak. Kod male dece može izazvati hiperaktivnost. Visoke doze mogu izazvati trovanje. Na temperaturi višoj od 130 sstepeni (prženje i pečenje) mogu nastati kancerigeni nitrozamini pa se ne preporučuuje česta upotreba. 

 

E-251 (natrijum nitrat) - kod beba i male dece može izazvati smanjeni dovod kiseonika u krvi. Česta upotreba se ne preporučuje. Takođe ni E-252. 

 

E-280 (propionska kiselina) - može izazvati migrenozne glavobolje. U nekim ogledima uočena su oštećenja na želucu. Ne preporučuje se česta upotreba. Takođe ni za E-281, E-282, E-283.

 

E-284 (borna kiselina) - najviše se skuplja u masnom tkivu i centralnom nervnom sistemu. Kod česte upotrebe može izazvati dijareju i oštećenje unutrašnjih organa, gubitak kose, poremećaj menstrualnog ciklusa, anoreksiju.  Zabranjena je u kozmetičkim sredstvima za decu mlađu od 3 godine. Takože i za E-285.

 

Prethodno navedeni aditivi pripadaju grupi konzervanasa i dodaju se da održe trajnost proizvoda (suhomesnati i riblji proizvodi, vina, slatkiši, začini, bezalkoholni napici, suvo voće, mlečni proizvodi i sirevi, džemovi i pekmezi, margarini, majonezi, trajni hlebovi, kolači...)

 

E-310 (propil galat) - može omesti apsorpciju gvožđa, izazvati alergije, osip kože i iritaciju želuca. Kod dece može izazvati plavkasstu obojenost kože(cijanoza) zbog niske koncentracije kiseonika u krvi. Ovaj antioksidans se ne bi smeo stavljati u hranu za decu. 

 

E-315 (izoaskorbinska kiselina) - smatra se da može sprečiti apsirpciju vitamina C u telu. 

 

E-320 (butilhidroksianisol - BHA) - moguća je opasnost od taloženja koncentracija holesterola u krvi. Može izazvati alergije kao i hiperaktivnost kod dece. Zabranjen je u Japanu. 

 

E-321 (butilhidroksitoluen - BHT) - može izazvati krvarenja, oticanje tkiva, slabost, lošu probavu. Za 50% blokira holin esterazu (enzim koji razlaže acetil holin) u mozgu. Smanjuje produkciju serotonina uza oko 40 %. kao i potrebu za snom. Ne preporučuje se česta upotreba. 

 

E-337 (natrijkalijum tartarat) - može izazvati preterano pražnenje creva. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom, oštećenjem bubrega bi ga trebale izbegavati. 

 

E-338 (fosforna kiselina) - može iticati na smanjnje koštane mase, osteoporozu, stvaranje kamena u bubrezima, ako se uzima u velikim količinama. Može omesti apsorpciju kalcijuma, gvožđa i magnezijuma i izazvati kalcifikaciju prvenstveno u bubrezima. Može izazvati hiperaktivnost sa poremećajem koncentracije kod dece. Česta upotreba u velikim dozama se ne preporučuje. 

 

E-339 (natrijum fosfat) - velike doze mogu omesti apsorpciju drugih minerala. Česta upotreba se ne preporučuje. 

 

E-340 (kalijum fosfat) - ne preporučuje se česta upotreba. Takođe važi i za E-341 i E-343. 

 

E-363 (jantalna kiselina) - može izazvati dijareju i mučninu. Zabranjen u Australiji. 

 

E-385 (kalcijum-dinatrijum EDTA) - može izazvati poremećaj u metabolizmu minerala. U dodoru sa kožom može izazvati alergije. treba ga izbegavati. Zabranjen u Australiji. 

 

Svi prethodno navedeni aditivi pripadaju grupi antioksidanasa i dodaju se proizvodima da smanje dejstvo slobodnih radikala i kancerogenih nitrozamina i da regulišu kiselost u telu (pića u limenkama, deserti, margarini, supe, gazirani napici, začini, pekarski proizvodi, sirevi, smrznute ribe, rafinisana jestiva ulja, grickalice, žvakaće gume...)

 

E-400 (alginska kiselina) - može smanjiti apsorpciju kalcijuma, mangana, gvožđa, cinka pa česta upotreba može dovesti do njihovog deficita u telu. Takođe važi i za E-401, E-402, E-403, E-404, E-405, E-406.

 

E-407 (karagenan) - velike doze ovog aditiva mogu smanjiti apsorpciju kalijuma, mogu izazvati alergije, a kada se spoji sa etilenovim oksidom mogu nastati izrazito kancerogena jedinjenja. Izbegavati ga, To važi i za E-407a.

 

E-416 (karaja guma) - može smanjiti apsorpciju kalcijuma u nekim slučajevima izaziva alergije. ne preporučuje se česta upotreba. 

 

E-420 (sorbitol) - zabranjen je u namirnicama namenjenim bebama i maloj deci. Veća količina može izazvati dijareju. Ne preporučuje se česta upotreba. 

 

E-421 (manitol) - može izazvati alergiju. Nije dozvoljen u namirnicama za bebe i malu decu jer može izazvati dijareju, mučnine pa čak i disfunkciju bubrega. Ne preporučuje se česta upotreba. 

 

E-422 (glicerol) - unos u većim dozama može izazvati dodatnu potrebu za tečnošću, dijareju, povišen nivo šećera u krvi, glavobolje, povraćanje. 

 

E-432 (polioksietilen - 20) - u organizmu može podići nivo otrova koji se rastvaraju u mastima. U nekim zemljama je zabranjen, pa ga treba izbegavati. Takođe važi i za E-433, E-434, E-435, E-436.

 

E-442, E-444, E-445 nisu dovoljno ispitani. 

 

E-450 (dinatrijum difosfat) - celika količina fosfata može omesti apsorpciju kalcijuma, gvožđa i magnezijuma u organizmu. Ne preporučuje se česta upotreba. 

 

E-451 (pentanatrijum trifosfat) - unos većih količina može izazvati dijareju, nizak krvni pritisak, plavetnilo kože, grčeve u mišićima, povraćanje. Ne preporučuje se česta upotreba. 

 

E-463, E-470a, E-474 i E-470b su zabranjeni u nekim zemljama, pa ih treba izbegavati. 

 

E-476 (poliglicerol - poliricinolat) - dnevni unos se lako prekorači već sa unosom 100 gr čokolade. U nekim ogledima velike doze utiču na povećanje jetre i bubrega. Mogu nastati oboljenja creva i alergije. Ne preporučuje se česta upotreba. 

 

 

E-483 (stearil tartarat) - treba ga izbegavati, u nekim zemljama je zabranjen. 

 

E-491 (sorbitanmonostearat) - dnevna doza se prekorači već sa 150-300 gr keksa, čokolade ili nekog drugog slatkiša. U nekim ogledima velike doze izazvale su oštećenja bubrega, žučne kese, jetre, dijareju, kamenje3 u žučnoj kesi. Ne preporučuje se česta upotreba. 

 

 E-492 (sorbitantristearat) - E-493, E-494, E-495, E-496 su zabranjeni u nekim zemljama i treba ih izbegavati. 

 

Navedeni aditivi pripadaju grupi stabilizatora (proizvode drže u nepromenjenom stanju po strukturi, boji, vlažnosti , gustoće). Upotrebljavaju se u proizvodnji mlečnih napitaka, slatkiša, bezalkoholnih pića, mesnih proizvoda, majoneza, preliva za salate, supa, mehih sireva, testenina, farmaceutskih proizvoda, dijetalnih proizvoda, deserta, mutnih napitaka (povećava prirodnu mutnoću), pekarskih proizvoda, praškastih proizvoda, smrznutog pomfrita, čipseva, pudinga...

 

E-507(hloridna kiselina) - u kombinaciji sa formaldehidom može biti kancerogen (štetno jedinjenje). 

 

E-508 (kalijum hlorid) - kod većih količina može podstaći iritaciju želuca i creva, može izazvati probleme na nivou cirkulacije, slabost i mučninu. Posebno je opasan za malu decu. Ne preporučuje se česta upotreba. 

 

E-512 (koritar-II-hlorid) - treba ga izbegavati. 

 

E-514 (natrijum sulfat - gorka so) - može poremetiti balan vode u telu. 

 

E-517 (amonijev sulfat) - u većim dozama može izazvati povišen nivo kiselina u krvi i poremećaje digestivnog trakta. 

 

E-520 (aluminijum sulfat) - veće doze mogu podići taloženje aluminijuma u organizmu, posebno kod bubrežnih bolesnika i Alchajmerove bolesti. Ne preporučuje se česta upotreba. Takože važi i za E-522, E-523.

 

E-524 (natrijum hidroksid) - E-525, E-526, E-527 i E-529 su bezopasni u manjim količinama. 

 

E-541 (natrijumaluminijum fosfat - kiseli) - dovodi se u vezu sa nastajanjem Alchajmerove bolesti, zabranjen je u Australiji. Bubrežni bolesnici bi trebalo da ga izbegavaju. Česta upotreba se ne preporučuje. Takođe važi i za E-554, E-555, E-556, E-559. 

 

Navedeni aditivi pripadaju grupi aditiva koji imaju ulogu da smanje veće nagomilavanje određenog proizvoda na jednom delu - finoća proizvoda. upotrebljavaju se u pekarskim proizvodima, keksovima, kolačima, u velikom broju slatkiša, praškastih proizvoda. 

 

E-620 (glutaminska kiselina) - kod osetljivih osoba nakon jela, posle dva sata, može se javiti osećaj utrnulosti u potiljku, rukama i leđima; lupanje srca, slabost i glavobolja. Asmatična deca i deca sa ekcemima bi ga trebalo izbegavati. Takođe su moguće i alergijske reakcije. U većim koncentracijama može doći do oštećenja moždanih ćelija, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. 

 

E-621 (mononatrijum glutaminat - MSG) - može izazvati jezu u stopalima, drhtavicu, glavobolje, vrtoglavicu, mučninu, lupanje srca, depresiju, bolove u grudima, napetost, žeđ, crvenilo lica, hiperaktivnost posebno kod dece, oblivenost hladnim znojem, alergije, bolove u vratu i rukama, opštu slabost, pad nivoa serotonina. Posebna štetnost je izražena u kombinaciji sa aditivima E-626 do E 635. Zabranjen u hrani za decu. 

 

E-622 (monokalijum glutaminat) - može izazvati povraćanje, dijareju, grčeve . mučninu. 

 

E-623 (kalcijumov diglutaminat) - ne preporučuje se česta upotreba, kao ni E-625.

 

E-626 (guanilna kiselina) - može podići nivo mokraćne kiseline. Osobe sa gihtom (nagomilavanje mokraćne kiseline u zglobovima), trebale bi ga izbegavati. Takođe i E-627, E-628, E-629, E-630, E-631, E-632, E-633, E-634. Nijedan od ovih aditiva nije potpuno ispitan pa ih treba izbegavati. Svi su zabranjeni u hrani za decu. 

 

 

E-635 (dinatrijum – IV – ribonukleotid) -  može izazvati svrabi osip na koži, poremećaje petabolizma mokraćne kiseline. Zabranjen je u Australiji.

 

Navedeni aditivi pripadaju grupi pojačivača ukusa i služe da zamene so u određenim proizvodima. Možemo ih naći u testeninama, pekarskim proizvodima,slanim štapićima i ostalim slanim trajnim proizvodima, žvakaćim gumama, mekim sirevima, mastima, supama, gotovim jelima, margarinima, vegetama, mleku, salamama, kobasicama, džemovima, ribljim konzervama, prelivima za salate, majonezima, instant hrani, konzervisanoj hrani...

 

E-903 (karnaba vosak) – može izazvati alergijske reakcije.

 

E-904 (šelak) – može izazvati osip kože i alergijske reakcije.

 

E-905 (mikrokristalni vosak) – može sprečiti vitamine koji su rastvorljivi u mastima da se dobro apsorbuju. Povezuje se sa kancerom creva.

 

E-907 (hidrogenizovani poli-I-decen) – nedovoljno ispitan, zabranjen u Australiji.

 

E-942 (kiseonikov oksid) – može uzrokovati neurološke poremećaje, oštetiti DNK, izazvati kancer, pobačaj, štetan je zajetru i bubrege.

 

E-950 (acesulfam-K) – spada u deset najopasnijih aditiva, u ogledima se potvrdilo da uzrokuje kancer. Redovna upotreba može dovesti do gojaznosti.

 

E-951 (aspartam) – dnevna doza ovog zaslađivača ne bi trebala biti veća od 40 mg/kg telesne težine. Ima ga u preko 6000 proizvoda. Reklamira se kao bezopasan. Neka istraživanja su pokazala da može izazvati trovanje, glavobolje, umor, vrtoglavicu, povećanje telesne težine, slabiji vid, uznemirenost, razdražljivost, ubrzan rad srca, povraćanje, gubitak pamćenja, bolove u zglobovima, grčeve u telu, gubitak sluha, neplodnost, pobačaj, zavisnost. Postoji sumnja da može izazvati degenerativne promene na mozgu, multiplu sklerozu, tumor na mozgu, epilepsiju, mentalnu zaostalosat, defekte prilikom porođaja, Parkinsonovu bolest, Alchajmerovu bolest, hroničan umor.  Kod trudnica može se loše odraziti na plod. Veoma je štetam prilikom zagrevanja namirnica koje ga sadrže. Povećava apetit pa tako može doći do povećanja telesne težine. Aspartam se razlaže na fenilanin (aminokiselina), aspartičnu kiselinu i metanol koje su izuzetno štetne na zdravlje dece. Aspartam je 200 puta slađi od šećera.

(Jedan litar pića sa aspartamom sadrži oko 56 miligrama etanola (dozvoljena doza je 7,8 miligrama).

 

E-952 (ciklaminska kiselina) – ogledi pokazuju da veće koncentracije ovog aditiva mogu dovesti do kancera žučne kese. Utiče na smanjenje plodnosti. Uzrok je migrena.

(Jedna čaša osvežavajićeg napitka sa ovim zaslađivačem se može prekoračiti kod dece dnevnu dozu od 7mg/kg telesne težine). Zabranjeni su u Americi i Velikoj Britaniji.

 

E-953 (izomalt) – može izazvati nadutost u dujareju. (1/2 table dijetalne čokolade može izazvati takva stanja). Česta upotreba se ne preporučuje.

 

E-954 (saharin) – 500 puta slađi od šećera. S obzirom da se proizvodi iz toulena može biti kancerogen. U nekim ogledima se pominje kancer žučne kese. Trebalo bi ga potpuno izbegavati.

 

E-955 (sukraloza) – bolji je zaslađivač od acesulfama, aspartama i saharina.

 

E-962 (aspartam-acesulfampva so) – veoma je štetna kombinacija hemikalija pa bi ga trebalo izbegavati.

 

E-966 (laktitol) – može izazvati dijareju i otečenost creva. Kod osoba koje nemaju laktozu izazvaće svetnje u varenju, pa se česta upotreba ne preporučuje.

 

E-967 (ksilitol) – može izazvati pojavu kamena u bubregu i dijareju.

 

E-1200 (polidekstroza A I N) – može izazvati dijareju i smanjiti apsorpciju nekih hranljivih materija. Ne preporučuje se upotreba u velikim dozama.

 

E-1201 (polivinilpirolidon) – može izazvati česte upale kože. Upotreba nije preporučljiva kao i za E-1202.

 

E-1520 (propilen glikol) – sumnja se da prilikom unosa večih količina može biti otrovan, izazvati srčani napad, ekcem, loš uticaj na nervni sistem. Prisutan je u dečijim lekovima i u kozmetici.

 

Navedeni aditivi se dodaju proizvodima kao zaslađivači za dobijanje glazure sa ozraženim sjajem.  Možemo ih naći na ljusci voća, pekarskim proizvodima, mesnim proizvodima u konzervi, kafi, voćnim jogurtima, pudinzima, kečapu, voćnim kremovima, desertima, sladoledima, skoro svim vrstama poslastica, supama, bezalkoholnom piću, lekovima (sirupi za decu), kozmetici...

 

 

 

 

 

HerbaPharma-Natural DS

Obrenovićeva 46

18000 Niš, Medijana

Srbija

PIB: 112732211

MBR: 21728438

Broj telefona: 0600325788

O NAMA

HerbaPharma Natural DS se bavi prodajom: dijetetskih potpuno prirodnih proizvoda tj. dodataka ishrani i proizvoda za posebne medicinske namene, hranljivih osvežavajućih napitaka u prahu i etanolno vodenih rastvora biljnih ekstrakata u cilju dužeg i kvalitetnijeg života za sve uzraste.

POVEŽIMO SE

Log In or Register

Sajt koristi kolačiće(cookies)
Koristimo kolačiće na našoj veb stranici. Neki od njih su neophodni za rad sajta, dok nam drugi pomažu da poboljšamo ovaj sajt i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami da odlučite da li želite da dozvolite kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći da koristite sve funkcije sajta.