Kako umanjiti želju za slatkim

Nivo glukoze (kod zdravih osoba) u krvi raste i opada u toku dana u zavisnosti od obroka, izbora hrane, fizičke aktivnosti ali i u zavisnosti od stresa, naspavanosti tj.nenaspavanosti, hormonskih promena naročito kod žena…
U zavisnosti od navedenih faktora dešava se da imamo preveliku želju za slatkim nairnicama. Ukoliko je u određenoj meri to je sasvim normalno ali ukoliko se desi da je želja za slatkim prekomerna i nezdrava najbolje je primeniti neke od sledećih trikova:
- Raspored obroka je uvek na prvom mestu. Ukoliko jedete tri glavna obroka i jednu užinu i ne dozvoljavate sebi da pregladnite, želja za slatkišima će se sama od sebe smanjiti jer će nivoi glukoze u krvi biti ujednačeni tokom dana.
- Kada ste umorni organizam ima potrebu za prostim ugljenim hidratima jer mu oni odmah daju energiju. Najveći problem je što ta energija kratko traje jer što se brže šećer u krvi podnigne toliko brzo će njegov nivo i opasti pa ćete nakon toga opet imati želju za slatkišima i tako ući u začarani krug. Potrebno je da se naspavate!
- Često nam se jede nešto slatko kada ste neraspoloženi i tužni ili nervozni , Razlog je to što ugljeni hidrati podstiču oslobađanje hormona sreće u mozgu i čine da se odmah osećate bolje. Da bi ste na zdrav način podigli oslobađanje pomenutog hormona izađite na sunce, prošetajte ili ako je vreme loše radite nešto što vas usrećuje i opušta (muzika koja vam prija, joga, društvene igre, film …)
- Kada se javi želja za slatkim pokušajte da 20tak minuta radite nešto što će vam zaposliti mozak i ruke i velike su šanse da ćete zaboraviti na slatkiše.
- Studija jedne londonske bolnice je pokazala da miris vanile na ruci pacijenta značajno smanjuje želju za slatkišima, postoje mirisni sprejevi za prostorije, mirišljavi štapići ili eterična ulja koja mođete iskoristiti…
- Uzimajte hranu bogatu hromom. Ponekad nedostatak ovog minerala može da utiče na prekomernu želju za slatkišima jer on (između ostalih minerala i hormona) pomaže da nivo šećera u krvi bude stabilan. Namirnice koje sadrže hrom su brokoli, pečurke, grožđe, integralne žitarice…
Najvažnije je da kada jedete slatkiše to budu zdravi dezerti. Prvenstveno prednost dati voću, ali onom sa manjim glikemijskim indeksom, zatim koštunjavo voće, voćni jogurti sa manjim postotkom masti odlični u letnjem periodu, zdrava čokolada sa više od 50% kakaa, čia puding…