ISHRANA ZA KAMEN U BUBREGU - SMERNICE ZA ZDRAV ŽIVOT
- Hits: 804

Osobe koje imaju sklonost ka stvaranju kamena u bubregu i žučnoj kesi trebalo bi da izbegavaju
crnu čokoladu zbog oksalne kiseline u svom sastavu. Previše spanaća i blitve takoše sadrže iksalnu kiselinu koja može stvoriti oksalate od kojih se ponekad sa ostalim suvim ostacima iz vode i neke hrane mogu stvoriti uslovi za formiranje kamenja u bubrezima.
Takođe korišćenje badema sa ljuskom nije preporučljivo, jer ona sadrži oksalnu kiselinu koja može stvoriti kristale oksalata u bubrezima, pa se skidanjem ljuske ovo može izbeći.
Treba izbegavati previše proteina životinjskog porekla, unos ne bi trebao biti veći od 12-15% dnevno u odnosu na ukupan dnevni unos hrane.
Uzimanjem dovoljne količine vode, ceđemog soka(limunovog), a izbegavanjem kafe, gaziranih napitaka, slane hrane, čokolade...može se izbeći stvaranje kamena u bubrezima, a smanjiti tegobe ukoliko je kamen već prisutan.
Korišćenjem hrane koja sadrži nezasićene i polinezasićene masnoće - maslinovo ulje, riba, povrće, voće, umesto hrane koja sadrži zasićene masnoće, hidrigenizovane proizvode, proste šećere... može se u dobroj meri smanjiti mogućnost nastanka kamena u bubregu ali i u žučnoj kesi.
NAJBOLJI PREPARAT KOD KAMENA I PESKA U BUBREGU