DA LI I KAKO HRANA UTIČE NA DEPRESIJU

Za sprečavanje i poboljšavanje stanja kod depresije veoma je važno prisustvo omega 3 masnih kiselina u organizmu koje telo ne može da stvara. Omega 3 su veoma
bitne za sastav i ravnotežu mozga, kao i dobro funkcionisanje moždanih ćelija.
Fetus preko placente apsorbuje omega 3 masne kiseline kao i kasnije kroz dojenje bebe. Ako dođe do drugog porođaja relativno brzo posle prvog a majka nije uzimala doboljno ribe koja je glavno ozvor omega 3, može doći do depresovnog stanja kod majke.
Ishrana siromašna omega 3 smanjuje zadovoljstvo, interesovanje, prisutno je panično ponašanje u stresnim situacijama itd.
Prisustvo omega 3 povećava proizvodnju neurotransmitera energije i dobrog raspoloženja, kao i pojačane emocije praćene lepim osećajem.
OSLOBODI SE STRESA NA PRIRODAN NAČIN VEĆ U PRVOM DANU KORIŠĆENJA
Fetus u utrobi majke i tek rođena beba imaju najveću potrebu za omega 3 masnim kiselinama, jer je mozak kod bebe u punom razvoju.
Osobe sa depresijom imaju slabije rezerve omega 3 od osoba koje nisu deprimirane.
Nedostatak omega 3 u telu izaziva zapaljenske procese kroz reakcije oksidacije (srčane, degenerativne, kao i ostale lakše i teže bolesti).
Lek protiv depresije možete pogledati OVDE.
Glavni izvor omega 3 masnih kiselina su alge i planktoni u moru. Pošto ih ribe koriste u ishrani mi do njih dolazimo preko riba i školjki koje ih prerađuju u masno tkivo.
Najviše omega 3 sadrže ribe iz severnih mora, a ribe iz ribnjaka manje. Najviše omega 3 sadrži skuša, haringa i sardina, zatim tuna, pastrmka, hadok i losos.
Omega 3 možemo dobiti iz lanenog ulja, uljane repice, oraha i konoplje ali ne direktno, jer je njoj potrebna dodatna etapa u metabolizmu. Laneno ulje treba držati na tamnom i hladnom prostiru pošto je nestabilni i može biti toksično ako se izlaže visokoj temperaturi i svetlosti.
U zelenom povrću nalaze se male količine omega 3. Divlje životinje sadrže veće količine u odnosu na domaće. Ukoliko se goveđe ili pileće meso hranjeno koncentratom uzima više od tri puta nedeljno može pospešiti upalne procese jer sadrži više omega 6 nego omega 3 kiselina. Sva biljna ulja posebno onak oja su rafinisana sadrže omega 6 masne kiseline što pospešuje upale. Maslinovo ulje ne sadrži ni omega 3 ni omega 6, pa je ono najbolje u ishrani.
Namirnice kao što su mlečni proizvodi (puter i pavlaka- sadrže zasićene masnoće) ograničavaju unos masne kiseline omega 3 u ćeliju, pa ih treba unositi u ogranićenim količinama i opredeliti se za mladi sir, jogurt jer zbog sadržaja kalcijuma sprečavaju apsorpciju zasićenih masnih kiselina u telu.