Menu

Cart

Svi tekstovi i informacije na sajtu zdravi.co.rs su isključivo informativnog karaktera i ni na koji način ne mogu biti zamena za stručna medicinska mišljenja.
Tekstovima želimo jasno da kažemo da će vam pažljivo planirani, prirodni, zdrav način života pružiti najbolju šansu da budete zdravi, ali svi ovi saveti ne mogu da zamene stručno medicinsko mišljenje.
Ako imate ozbiljne zdravstvene probleme ili zabrinutost, obratite se svom lekaru.

DA LI I KAKO HRANA UTIČE NA DEPRESIJU

Za sprečavanje i poboljšavanje stanja kod depresije veoma je važno prisustvo omega 3 masnih kiselina u organizmu koje telo ne može da stvara. Omega 3 su veoma

bitne za sastav i ravnotežu mozga, kao i dobro funkcionisanje moždanih ćelija. 

Fetus preko placente apsorbuje omega 3 masne kiseline kao i kasnije kroz dojenje bebe. Ako dođe do drugog porođaja relativno brzo posle prvog a majka nije uzimala doboljno ribe koja je glavno ozvor omega 3, može doći do depresovnog stanja kod majke. 

 

Ishrana siromašna omega 3 smanjuje zadovoljstvo, interesovanje, prisutno je panično ponašanje u stresnim situacijama itd. 

Prisustvo omega 3 povećava proizvodnju neurotransmitera energije i dobrog raspoloženja, kao i pojačane emocije praćene lepim osećajem. 

OSLOBODI SE STRESA NA PRIRODAN NAČIN VEĆ U PRVOM DANU KORIŠĆENJA 

 

Fetus u utrobi majke i tek rođena beba imaju najveću potrebu za omega 3 masnim kiselinama, jer je mozak kod bebe u punom razvoju. 

Osobe sa depresijom imaju slabije rezerve omega 3 od osoba koje nisu deprimirane. 

Nedostatak omega 3 u telu izaziva zapaljenske procese kroz reakcije oksidacije (srčane, degenerativne, kao i ostale lakše i teže bolesti).

Lek protiv depresije možete pogledati OVDE.

Glavni izvor omega 3 masnih kiselina su alge i planktoni u moru. Pošto ih ribe koriste u ishrani mi do njih dolazimo preko riba i školjki koje ih prerađuju u masno tkivo. 

Najviše omega 3 sadrže ribe iz severnih mora, a ribe iz ribnjaka manje. Najviše omega 3 sadrži skuša, haringa i sardina, zatim tuna, pastrmka, hadok i losos. 

Omega 3 možemo dobiti iz lanenog ulja, uljane repice, oraha i konoplje ali ne direktno, jer je njoj potrebna dodatna etapa u metabolizmu. Laneno ulje treba držati na tamnom i hladnom prostiru pošto je nestabilni i može biti toksično ako se izlaže visokoj temperaturi i svetlosti.

U zelenom povrću nalaze se male količine omega 3. Divlje životinje sadrže veće količine u odnosu na domaće. Ukoliko se goveđe ili pileće meso hranjeno koncentratom uzima više od tri puta nedeljno može pospešiti upalne procese jer sadrži više omega 6 nego omega 3 kiselina. Sva biljna ulja posebno onak oja su rafinisana sadrže omega 6 masne kiseline što pospešuje upale. Maslinovo ulje ne sadrži ni omega 3 ni omega 6, pa je ono najbolje u ishrani.

Namirnice kao što su mlečni proizvodi (puter i pavlaka- sadrže zasićene masnoće) ograničavaju unos masne kiseline omega 3 u ćeliju, pa ih treba unositi u ogranićenim količinama i opredeliti se za mladi sir, jogurt jer zbog sadržaja kalcijuma sprečavaju apsorpciju zasićenih masnih kiselina u telu. 

 

 

HerbaPharma-Natural DS

Obrenovićeva 46

18000 Niš, Medijana

Srbija

PIB: 112732211

MBR: 21728438

Broj telefona: 0600325788

O NAMA

HerbaPharma Natural DS se bavi prodajom: dijetetskih potpuno prirodnih proizvoda tj. dodataka ishrani i proizvoda za posebne medicinske namene, hranljivih osvežavajućih napitaka u prahu i etanolno vodenih rastvora biljnih ekstrakata u cilju dužeg i kvalitetnijeg života za sve uzraste.

POVEŽIMO SE

Log In or Register

Sajt koristi kolačiće(cookies)
Koristimo kolačiće na našoj veb stranici. Neki od njih su neophodni za rad sajta, dok nam drugi pomažu da poboljšamo ovaj sajt i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami da odlučite da li želite da dozvolite kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći da koristite sve funkcije sajta.