Nutritivni saveznici u borbi protiv depresije- Hrana koja leči dušu i telo

Depresivne osobe pored nedostatka omega 3 često imaju i nedostatak vitamina B grupe, cinka, selena i gvožđa. Važno je unositi dovoljno folne kiseline, B6 i B12. Poznato je da nedostatak folne kiseline može pogoršati stanje depresije a njena prisutnoat može da odloži dejstvo antidepresiva. Za zdravlje mozga nezavisno od prisutne depresije hrana kao što je pasulj, leblebija, sočivo, integralne žitarice, heljda, integralni pirinač orašasti plodovi, meso bez masnoća, spanać, sok od pomorandže, avokado, špargla može biti od koristi u sprečavanju depresije kao i olakšavanja tegoba kod već prisutne depresije. Tinktura za lečenje depresije je najbolje prirodno rešenje.
Triptofan je važan za proizvodnju serotonina(neurotransmiter) koji daje dobro raspoloženje. Unošenje namirnica koje sadrže triptofan (aminokiselina) smanjuje prisustvo depresije i umanjuje tegobe, a to su urme, pasulj, posna mesa (posebno ćuretina), banane, integralne žitarice...
Beli hleb, šećeri, skrobna hrana ...takođe sadrže triptofan ali zbog naglog pada i skoka šećera ove namirnice nisu dobar izbor, jer se menja raspoloženje u zavisnosti od nivoa šećera.