Gvožđe i Ishrana: Ključni Saveti za Održavanje Zdravlja i Vitalnosti
- Hits: 233

Nedovoljno unošenje crvenog mesa (ali i previše) junetina, riba, namirnica koje sadrže vitamin C, folnu kiselinu - salate, peršun, brokoli, cvekla, grašak, šljive, lisnato zeleno povrće, bademi, seme bundeve i vitamin B12 iz hrane, uz manjak želudaćne kiseline (HCI) može kod nekih osoba, posebno đena u periodu menopauze uticati na smanjenje nivoa gvožđa u organizmu.
Neorgansko gvožđe uneto u organizam u većim dozama teže se apsorbuje i nadoknada istog traje dok se uzima, na ovaj način gvožđe se može deponovati u jetri i izazvati češće infekcije, smanjiti prisutnost vitamina E, stvoriti tamne krugove oko očiju...
Kombinovanje paprike crvenei namirnica koje sadrže vitamin c (limun, pomorandža...) sa spanaćem može biti od koristi u boljoj iskorišćenosti gvožđa u organizmu.
Konzumiranje crnog pasulja je idealna zamena za osobe kojima je zabranjena upotreba goveđeg mesa zbog sadržaja holesterolai zasićenih masnoća.
Preporučuje se uzimanje goveđeg i pilećeg mesa 2 -3 puta nedeljno oko 100 gr dnevno, riba, jaja, crveni pasulj, sočivo sa namirnicama koje sadrže vitamin C, folnu kiselinu a B12 je već prisutan u hrani koja sadrži gvožđe - meso.
Na slabiju apsopciju gvožđa u organizmu može uticati previše izimanja ovsenih i pšeničnih mekinja i ostalih pahuljica, koštunjavog voća, čajeva(pogotovo ako se uzimaju uz hranu), mlečni proizvodi - mleka, čokolade, previše belog šećera i prerađevina od šećera.
Nanirnice koje takođe sadrže gvožđe su suve smokve, kajsije, urmecrne masline, proso, susam, kupina, bobičasto voće, kivi, nar. beli luk, kukuruz, grožđe...