Logo

Gvožđe i Ishrana: Ključni Saveti za Održavanje Zdravlja i Vitalnosti

Nedovoljno unošenje crvenog mesa (ali i previše) junetina, riba, namirnica koje sadrže vitamin C, folnu kiselinu - salate, peršun, brokoli, cvekla, grašak, šljive, lisnato zeleno povrće, bademi, seme bundeve i vitamin B12 iz hrane, uz manjak želudaćne kiseline (HCI) može kod nekih osoba, posebno đena u periodu menopauze uticati na smanjenje nivoa gvožđa u organizmu. 

Neorgansko gvožđe uneto u organizam u većim dozama teže se apsorbuje i nadoknada istog traje dok se uzima, na ovaj način gvožđe se može deponovati u jetri i izazvati češće infekcije, smanjiti prisutnost vitamina E, stvoriti tamne krugove oko očiju...  

 

Kombinovanje paprike crvenei namirnica koje sadrže vitamin c (limun, pomorandža...) sa spanaćem može biti od koristi u boljoj iskorišćenosti gvožđa u organizmu. 

Konzumiranje crnog pasulja je idealna zamena za osobe kojima je zabranjena upotreba goveđeg mesa zbog sadržaja holesterolai zasićenih masnoća. 

 

Preporučuje se uzimanje goveđeg i pilećeg mesa 2 -3 puta nedeljno oko 100 gr dnevno, riba, jaja, crveni pasulj,  sočivo sa namirnicama koje sadrže vitamin C, folnu kiselinu  a B12 je već prisutan u hrani koja sadrži gvožđe - meso. 

 

Na slabiju apsopciju gvožđa u organizmu može uticati previše izimanja ovsenih i pšeničnih mekinja i ostalih pahuljica, koštunjavog voća, čajeva(pogotovo ako se uzimaju uz hranu), mlečni proizvodi - mleka, čokolade, previše belog šećera i prerađevina od šećera.

 

Nanirnice koje takođe  sadrže gvožđe su suve smokve, kajsije, urmecrne masline, proso, susam, kupina, bobičasto voće, kivi, nar. beli luk, kukuruz, grožđe...

Template designed by It Dream Solution